Skip to content

ABB:s kanalpartner JOT Automation har implementerat en unik monteringslinje för ABB Smart Powers nya switchprodukt. Tvåfasprojektet fortsätter med en höghastighetslinje.

ABB:s produktlinje med ställverk för byggindustrin hade nått slutet av sin livscykel och en ersättare, en ny generation, mer energieffektiv version av samma storlek var redo. ABB Smart Power, som tillverkar ställverksprodukter i Vasa, behövde en monteringslinje som var skräddarsydd för produkten. Linjens livscykel uppskattades till 25 år, så tillförlitlighet är oerhört viktigt för en så långsiktig investering.

JOT Automation valdes som leverantör, eftersom vi redan hade tidigare erfarenhet från Vasa. De tekniska lösningar som JOT erbjöd var nyckelfaktorn i det slutliga valet. "Det här är den andra monteringslinjen som vi har gjort tillsammans med JOT. De har kunnat utveckla exakt rätt och effektiv teknisk lösning", säger Juha Sohlberg, projektledare på ABB Smart Power.
JOT_Vaasa-50_1200x

ABB-robotar arbetar också på den 16-celliga monteringslinjen, som innehåller mycket automation och utrustning.

JOT_Vaasa-15_1200x

"JOT Automations stora tekniska kompetens gav en enastående lösning", säger Jani Keränen, produktionschef på ABB Smart Power.

Den första av två rader som levereras

Monteringslinjen levereras i två delar, där den första är en linje för större ramstorlekar. JOT köpte in de nödvändiga robotarna från ABB Robotics och designade den mekaniska och elektriska konstruktionen av linjen i Uleåborg, varifrån den överfördes till Vasa. Den stora monteringslinjen tillverkar åtta olika typer av brytare. "Utmaningen var variation, hur man utformar en lösning som kan montera olika produkter effektivt utan att byta några verktyg", säger Timo Juntunen, programchef på JOT Automation.

Nu har allt utformats på ett sådant sätt att linjen kan hantera alla varianter genom att bara ändra programvaran för varje produkt.Acceptanstesterna genomfördes före jul, varefter JOT utförde en del finjusteringar och utbildning.

"Det här är en 16-cellig, komplex monteringslinje med mycket automation och utrustning, som har trimmats in för att gå riktigt bra", säger ABB:s Sohlberg.Tillverkningen av växlarna kommer att vara snabbcyklisk och tillverkningsvolymerna kommer att vara stora när linjen startar full produktion våren 2024.

Projektet fortsätter

Nu när den första linjen har visat sig fungera utmärkt är konstruktionsarbetet med en mer utmanande och mycket snabbare linje i full gång. "Milstolparna är bra eftersom vi nu har många viktiga lärdomar att dra inför nästa fas", säger Tomi Kyllönen, Global Account Manager på JOT Automation.

Hela projektet förväntas vara slutfört i slutet av året. "När linjen för mindre ramstorlekar är klar kommer vi att ha en fullständig produktvariation och portfölj för försäljning och tillverkning", säger Jani Keränen, produktionschef på ABB Smart Power.

Båda parter är nöjda med resultatet av samarbetet. "Vi har vuxit tillsammans med projektet", säger JOT:s Kyllönen. "Kundrelationen och samarbetet med ABB Smart Power har varit enastående eftersom vi drivs av ett gemensamt mål."

Om ABB

ABB är ett ledande globalt teknikföretag som driver omvandlingen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. De är verksamma inom fyra affärsområden som består av 20 divisioner, med affärsenheten Smart Power som global ledare för lågspänningsprodukter och system. ABB tillhandahåller ett komplett utbud av lågspänningslösningar för att ansluta, skydda, styra och mäta ett brett utbud av elektriska installationer, kapslingar, ställverk, elektronik och elektromekaniska enheter. 

Mer information om ABB Robotics finns på: https://new.abb.com/products/robotics/en